•  Nieuws  •  Plattegrond  •  Sitemap
Nederhoed Worstmakerij Leek
» Assortiment » Biefstuk bakken

De gouden regels van biefstukbakken

- Biefstuk wordt kort gebakken. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en uw eigen voorkeur.

- Haal de biefstuk zo’n half uur vóór het bakken uit de koelkast en leg deze bijvoorbeeld op een afgedekt bord in de keuken.

- Gebruik voor het bakken van biefstuk een combinatie van boter en (zonnebloem)olie. Voor 100 à 125 gram vlees 15 gram boter en 15 gram olie. Bij hoge temperaturen verbrandt boter sneller, zodat de combinatie met olie een hogere baktemperatuur mogelijk maakt.

- Leg het vlees nooit tegelijk met de boter/olie in de koekenpan. Voor een sappige biefstuk met een mooi krokant korstje moeten de boter en olie zo heet zijn, dat de biefstuk onmiddellijk dichtschroeit zodra hij in de pan wordt gelegd.

- Om een mooie, egaal bruine kleur te krijgen, keren we de biefstuk enkele keren om en houden hem in beweging over de bodem van de pan.

- Prik daarbij nooit met een vork in de biefstuk om verlies aan vleessappen te voorkomen.

- Bestrooi de biefstuk pas met zout en peper als het bruine korstje is gevormd. Zout onttrekt vocht aan het vlees en de peper verbrandt als u dat van tevoren zou doen.

- Wilt u de biefstuk niet rauw (bleu of saignant), maar half doorbakken of bijna gaar hebben, dan kunt u het vlees na het bakken met de koekenpan enkele minuten in een voorverwarmde oven (180°C) zetten. Wilt u uw biefstuk dan goed doorbakken hebben, is het raadzaam hem enkele malen om te draaien en te bedruipen.

- Bak hooguit twee biefstukken tegelijk. Moet u er meer bakken, doe dat dan in twee keer. Als u vier of meer biefstukken in de hete boter/olie doet, koelt deze te sterk af.

- Als de biefstuk gebakken is, kunt u hem het beste op een rooster of een rekje leggen. De vleessappen blijven dan in het vlees.

Van bleu tot bien cuit

Frans

Amerikaans

Nederlands

Bleu

Rare

Net aangebakken

Saignant

Medium rare

Rood (rauw van binnen)

À point

Medium

Half doorbakken

Bien cuit

Well done

Doorbakken (bijna gaar)

Van oudsher kennen we in Nederland vijf soorten biefstuk:

- haasbiefstuk (tournedos en chateaubriand)

- kogelbiefstuk

- ‘gewone’ biefstuk

- Lendebiefstuk (entrecôte)

- Biefstuk tartaar

De ‘gewone’ biefstuk wordt ook wel ‘Hollandse’ biefstuk genoemd, maar omdat er tegenwoordig steeds meer vlees van buitenlandse runderrassen in de Nederlandse slagerij is gekomen, is deze benaming wat op de achtergrond gedrongen.

Veel succes!

Jan Nederhoed.